2015. november 20., péntek

Hemangióma

A kapilláris hemangióma a csecsemőkor leggyakoribb jóindulatú érdaganata. A baba születésekor szinte még alig látható. A pár hetes kis csecsemő bőrén, arcán, orrán, vagy máshol a testfelszínén először egy kis piros értágulat jelenik meg, amely hirtelen elkezd növekedni, burjánzani. 2-3 hónapos korra nagysága többszörösére nő, szederformájú elváltozás alakul ki. A baba 4-5 hónapos korában a hemangióma növekedése lelassul, megáll, majd szép lassan visszahúzódik. Hat-hét éves korra általában teljesen eltűnik.

Nos, egy ilyen van a Lellelány pici nyakincáján, ha jól emlékszem 3 hetes korában vettük észre hogy egyszer csak megjelent. Fontos az ultrahangvizsgálat ez esetben, mert ez a májban is okozhat elváltozásokat. Szerenécsére ott semmit nem találtak a 6 hetes ultrahangon.
Ezen a képen látszik a nyakacskán:

 
Kb. semmit nem foglalkoztunk vele, mert nekem/neki nem zavaró, majd elmúlik, és időként csekkoljuk uhuval is a májat. Ellenben, 4-5 napja lett egy a halántékán, ami lassan, nagyon lassan növöget - ez még nem biztos hogy hemangioma, de ha az,  akkor viszont hatalmas esztétikai problémát vet fel. (mondjuk inkább ez, mint pl. egy súlyos egészségkárosító lesemírommi...) Ugyanis:

A csecsemőkori hemangióma, amennyiben nem kerül időben szakember szeme elé, óriásira megnőhet. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a nagyméretű elváltozás a környező szövetekre nyomást gyakorol, vérzéseket, felülfertőzéseket hozhat létre. Mindez különösen érvényes abban az esetben, mikor az elváltozás az arcon jelenik meg. Egy arcon lévő hemangióma almányira is megnőhet, teljesen tönkreteheti környezetét, az orrszárnyat és a fület is. Sajnos, borzasztóan nehezen húzódik vissza, deformálja az arcot és sok gondot okoz.

Lézerrel, vagy fagyasztással kezelhetik, nagyon durva esetben gyógyszerekkel. Ettől még baromi messze vagyunk, mert neki most ilyen:


A bal halántéka felett a piros pötty

Viszont nem akarom megvárni amíg olyan növedék  lesz ott, mint amiket a gugliban látok. Ajjjjj. Nem is teszek ide olyat. Szóval egy kismama ismerős által találtam dokit, Dr. Tasnádi Géza személyében. Hétfőn hívom. Remélem hamar megnéződik.

2 megjegyzés: