2014. január 9., csütörtök

Immun okok

Az elmúlt időszakban sok lánynál szakadt meg a lombikos, vagy inszemes várandósság, velem egyetemben. Tagja vagyok egy csoportnak ahol  jelenleg az okokat keresik.  Felajánlottam, hogy -bár én nem indulok el ezen a nyomvonalon-, de amit én tudok a témában, azt elküldöm egy-két embernek, ámbár lehet, hogy van az olvasók közt is akit ez érdekel, így inkább ide írom… És szeretném, sőt kérem is, hogy ha esetleg valaki informáltabb a témában mint én, az javítson ki ha egy-egy helyen nem vagyok pontos. Gondolok itt a kezelési módok hozzájutásához…
Szóval akkor:
Találtam sok-sok okosságot a témában, jelen esetben arra a kérdésre, hogy miért nem ágyazódik be az embrió, vagy miért lehet sorozatos vetélés. A beágyazódás hiányának oka lehet az autoimmun folyamat a szervezetben. Ezzel párhuzamosan futhat az alloimmun is, így kitérőleg erről is ejtek pár gondolatot. Mindezeket mások kutatták össze, én csak egybetettem őket.
Az autoimmun és az alloimmun egyaránt immungyökerű probléma, mindkettő állhat a sikertelenség, infertilitás, vetélés hátterében.
A kutatások szerint az immunokok 85%-a elsősorban autoimmun eredetű Ez úgy nyilvánul meg, hogy az ember lánya vagy nem tud teherbe esni, vagy csak kis terhességig jut el, elvetél. A másik 15% az alloimmun, amikor a teherbeesés könnyebben megtörténik, azonban általában az első trimeszterben sajnos elhal, kilökődik, vetélést okoz. Ritka esetben, de van vegyes típus is, akinél mindkettő fennáll, tehát egy személyben auto- és alloimmun.

Az autoimmunosoknál az immuntúlaktivitás már a fogamzás előtt fennáll, emelkedett antitestek jelenléte utalhat rá ( pl rheumatoid arthritis, hashimoto, szisztémás lupus, stb antitestek). Ilyenkor már eleve magasabb lehet a szervezetben az NK sejtek, azaz ölősejtek aránya és aktivitása. Ez már önmagában nem engedi beágyazódni a kis embriót, a trophoblaszt sejtek beágyazódásánál támad, és a kis embriókezdemény "gyökerét" kiirtja. Vagy esetleg ha elindul a beágyazódás, akkor hamar elvetél, azaz biokémiai terhességig, emelkedő majd csökkenő HCG-ig jut el valaki. Ez az autoimmun.

Az alloimmun esetekben az előre aktivizálódott NK ölősejt arány és aktivitás nem jellemző, de ott meg a beágyazódás után kapcsol be az immunrendszer és kezdi el idegennek felismerni a félidegen kis embriót. Megtámadja és kilöki. Ez általában a habituális vetélés.

Mindkettő esetre használatos az IVIG és a Smolflipid is.
Az alloimmun vizsgálati protokoll része, első köre úgymond az 1. sz Adatlap vizsgálatainak elvégzése és ha ezzel kész az ember lánya, akkor kell Galamb Ádám doktornak eljuttatni az adatlapot és a vizsgálatok leleteit. Eztán bizonyos időközönként összeül a HABAB bizottság és döntés születik, hogy a leletek függvényében ki mehet a részletes immunkivizsgálásra, amelynek része az alloimmun szűrés is. Ha az beigazolódik, akkor a bizottság a következő ülésen dönt, hogy az a páciens megkaphatja-e az OEP támogatott immunkezelést IVIG-t .  Sőt, én úgy tudom, hogy a lipidhez is kell a bizottság…A szűrés a G1 Intézetben történik 91.500 Ft ért. Nagyon sok esetben indokolt, de mégsem ítélik meg a páciensnek, mert nincs rá annyi keret.
Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy aki „csak autoimmunos” annak nem nagyon lehet számítani a támogatott IVIG-re… Vagy bevállalja valaki a nagyon drága IVIG-t fizetősen, vagy megpróbál más lehetőséget felhajtani, a Smolflipidet járja ki.
Állítólag nagyon ott van a témában – főleg alloimmunnál – dr. Fülöp Vilmos kutatóorvos. A lényeg, hogy ha gond van, hozzá kell menni, ő adja az adatlapot és csináltatja a meg a rajta szereplő vizsgálatokat. A gond csak az, hogy míg az ember végez a vizsgálatokkal, addig több hónap is eltelik… L De ha megvan, talán ő az, aki autoimmunnál is tud alternatívát adni.

Ha rögtön nem rohanunk 91.500 ért vizsgálatot csináltatni – meg az Adatlap vizsgálati panelei nincsenek meg, ergó nincs aki elbíráljon minket – azoknak van a Laboratórium Kft.-nél két vizsgálat, az NK funkció és a celluláris immunstatus. Ha itt kijön eltérés, ha magas az NK ölősejt arány, ami már jelezhet olyan túlzott immunaktivitást, ami miatt nem tud a baba beágyazódni  akkor lipid kezelés és szteroid jöhet szóba. Nem szokták mondani, de a ciklus 21. napja körül érdemes menni, mert ezek a sejtek is reagálnak a ciklusra.  Itt meg is jegyzem, hogy akinél elhalt a baba, - sajnos most sok lánynál, velem egyetemben – azoknak ez felesleges 30.000…, mivel ha kiderül hogy magas, akkor puff neki, hiszen, hogy lehetett az előző… Ha meg normál akkor meg még simán játszhat az alloimmun…


Smoflipiddel vagy IVIGgel /humanoglobulin/ sikeresen lehet kezelni az autoimmunos eseteket is, hiszen ennek a mechanizmusa, hogy az emekedett ölősejt aktivitást lenyomja, ezáltal lehetővé teszi a beágyazódást. Fontos a beadás időzítése, ha valaki immunkezelést akar, 7-10 nappal az ET előtt szükséges beadni a hatékonyság eléréséhez.
A Smoflipid is olyasmi, mint az Intralipid, amiben ez segít az autoimmunosoknak, az az, hogy csökkenti az NK ölősejtek aktivitását, ami autoimmun esetén beindul az embrió hatására. Ebben van a siker kulcsa, de kell mellé szteroid is megfelelő módon szedve. Ez elérhető itthon is, azonban ehhez is kell az a rengeteg vizsgálati előzmény és bizottsági megfelelés… Most Fülöp dokinál ez megy.
A lipidek mellett megy a szteroid kezelés is. Van ahol a stimuláció első napjától megy a 12. terhességi hétig. Vagy a Fülöp doki féle: Ezt a stimuláció első napjától kell elkezdeni és a beültetésig leépíteni, majd a 6. héttől újra kezdeni. Ezt azzal indokolja, hogy az NK sejteket nem szabad túlzott mértékben lecsökkenteni, mert az általuk termelt TNF alfa citokinre szükség van a beágyazódáskor, a trophoblaszt kialakulásakor. Tehát az sem jó, ha túl alacsony az NK, ha a szteroid túlságosan lenyomja.
Bármelyiket is követi az ember mivel kikészíti a gyomrot, mellé erősen ajánlott gyomorvédőt, ún. Ventert szedni.
Fontos, megjegyezendő, hogy az autoimmun folyamat sokszor hullámzó tendenciát mutat. Ha szerencséje van vkinek, akkor épp akkor lesz babás, mikor a folyamat épp "csitul". Akkor megmaradhat a baba.

És vannak a KIR gének. Ha abból több fontos hiányzik, akkor az sajnos negatívan befolyásolja a babásodást. KIR hibákra mehet súlyosságtól függően az IVIg, Intralipid, Granocyte, embryogen tápoldat a lombiknál. A Granocyte a granulocitákra ható szer, tumor terápiákban használják, de egy kisebb dózisa hatékony lehet ilyen genetikai eset miatti magas NK arányra. "Párja" az embryogen tápoldat, ezeket együtt nevezik G-CSF terápiának Németországban. Nagyon drága, 20-25 ezer Ft/db és 3-4 naponta kell beadni a terhesség 12. hetéig. A beülti napjától vagy a tüszőrepedés 5-6. napjától kell szúrni.
De a KIR gén tipizálást nálunk nem csinálják, van egy német labor, ahol igen, persze, ha nem találunk valakit, aki a kapott eredményt értelmezni tudja, akkor hiába a lelet, nem tudják, mit kell tenni.
 
Kis kiegészítés:
Ugye azt mondtuk, hogy az NK szám csak annál magas, aki autoimmunos. Ellenben kiderült, hogy aki sokszor vetél, annak idővel szintén nő az NK száma…
Az IVIG kilóra van. 3 kezelés kell, vagy 4. 5-6 óra amíg az infúzió lecsöpög, és estére a kh-ban kell vele maradni. Fizetősen - ha tudjátok hogy kell, de nem kaptok támogatást - kb 1 milla, ha valaki olyan 65 kiló....
Ha kevesebb kiló, akkor nyilván kevesebb az összeg.... De baromi sok.

Végezetül a saját vélemény. Személy szerint NK vizsgálatra nem megyek, pont a fenti okok végett, hiszen natúrban semmi értelme, mivel várandós lettem, ez tényleg csak azoknak lehet jó, akiknek eddig még sosem volt terhessége. De ez is csak egy hátha… A G1-es történetet meg egyenlőre elvetjük. Hiszen nincsen nekünk ilyen bajunk és kész.
Egyébként meg a Krizsa doki is azt mondta, hogy ne agyaljak most ezen. Én meg azt csinálom amit ő mond.

6 megjegyzés:

  1. Én nem hiszek ezekben... az egyik ismerősöm tegnap aszongya nekem: Kretty, múltkor egyből rád gondoltam: "bejött hozzán egy szklerózis multiplexes, magas vérnyomásos és diabéteszes nő TERHESGONDOZÁSRA. Te meg teljesen egészséges vagy...." Thanks... :s
    Nesze neked immun ok... :)

    VálaszTörlés
  2. Én sem. De ez most nagyon top téma sokaknál, én meg még 1000 éve gyűjtöttem... :) Ez is, - mint már sok mindenről gondolom - csak egy plusz stresszfaktor ami még inkább hátráltatja az embert...

    VálaszTörlés
  3. Szia, régóta olvaslak (pontosabban mindenkit, aki a "kőrben" van :-)), én most vagyk a 2 . inszem kellős közepében, az első inszem vége biokémiai terhesség volt. Most ( az előzőkhöz képest) Medrolt és Aspirin Protectet kell szednem, mert doki szerint is az én immunrendszerem az ok, vagy hogy ellenanyagként éli meg a szervezetem a hímivarsejteket. Érdekes, amit írtál, mert korában reumás panaszokkal kezeltek. Kiváncsi leszek mi lesz a vége, mert most "megerőszakolom a természetet" érzésem van a napi töb "vödör" cuccc (gyógyszer, vitaminok) beszedésekor. Üdv, D.A

    VálaszTörlés
  4. Szia, én is szoktalak olvasni téged és a Csibecsajokat. Kiegészíteném a bejegyzésed a saját tapasztalataimmal. Egy sima 3. ciklusnapi vérvételből kiderült, hogy két antitestem (atpo és atp) sokszorosa a normálisnak, így endokrinológus Hashimoto gyulladást állapított meg, és ez látszott a pajzsmirigy ultrahangon is. A betegség lényege, hogy az immunrendszer ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen. Emiatt lehet meddőség, szívbetegségek, hashullás és még egy csomó szörnyűség. Mindemellett jók a pajzsmirigy értékeim, van rendesen peteérés is. A lényeg, amiért írok, hogy egy sima vérvételből is kimutatható az autoimmun ok. A kezelése meg a saját életem miatt is fontos. Letroxot szedek rá és félévente ellenőrzésre járok. Remélem nálad nem lesz ilyen baj!

    VálaszTörlés
  5. Vica! Köszi a kiegészítést! Én arról a részről azért nem írtam mert az hála Istennek nálam nem játszik...

    VálaszTörlés
  6. Nem mai a bejegyzés, csak zárójelesen szólok, hogy inszemmel kétszer terhes voltam, elmentek és bizony az NK funkcióm a max 12 helyett 18. :( Szóval igenis magas NK-val simán teherbe lehet esni, csak elmegy utána a baba, épp ez a lényege. :)

    VálaszTörlés