2014. szeptember 12., péntek

Védőnőnél

Tegnap megtörtént az első védőnő látogatás. 14.00-ra mentem és 15.00 kor végeztem.
A védőnő kb. 38 éves, szerintem jófej nőci, a Védőnői Szolgálat pedig 5 perc sétára van a munkahelyemtől.
Nem tudom, másoknak hogy volt, de itt mindent kézzel írnak, épp ezért haladt annyira lassan az adminisztráció. Először felvezette arra a kartonra az adatokat ami nála marad, aztán meg a könyvembe. Beírta a magasságom, súlyom, kórtörténetünk, korábbi eredményeket, szedett gyógyszereket, stb. Ellenőrizte a vizeletet egy indikátorral. (fehérjét, vért, és cukrot néznek) Szerencsére minden rendben volt. 
A következő látogatás időpontja : 2014.10.15 szerda 12.00

Végül megkaptam amire már évek óta vártam. ( persze, a gyerekre vártam nem a füzetre, de olyan jó, hogy megint tehettünk egy lépést előre. : ) :)


Valamint egy listát a kötelező vizsgálatok időpontjáról melyek a következők:

I. trimeszter
- labor ( vérkép, HBsAg, szifilisz (luesz), vércsoport meghatározás, vizeletvizsgálat
- UH szűrővizsgálat (11-13. héten)
- genetikai tanácsadás ( 37 évtől)
- fogorvosi vizsgálat
- belgyógyászati vizsgálat (háziorvos), EKG

II. trimeszter
- UH vizsgálat ( 18-20. héten)
- labor ( vérkép+ terheléses vércukor vizsgálat), vércsoport meghatározás, vizeleletvizsgálat) 24-28. héten

III. trimeszter
- UH vizsgálat (30-32. héten)
- labor (vérkép, vércsoport meghatározás, vizeletvizsgálat) 36-37. héten
CTG hetente 1-szer ( 38-39-40. héten)

A terhesgondozásomról, választott dokiról majd írok részletesebben, most csupán annyit, hogy a doki aki a gondozást végzi, és majd a szülést levezeti, ő ultrahang diagnosztikát nem végez. A rendelője  a Praxis rendelő, ahol az a szonográfus is dolgozik aki a MensMentisben, szóval egyik ajtó mögött a gondozást, másik mögött az ultrahangokat lehet megcsináltatni. 
Viszont Mátyásföldön jártunk már 2-szer ultrahangon és a dokibácsi gigacuki. Mondta is a Pisti, hogy Krizsa méltó utódja számunkra. :) Ezért is, illetve azért mert 25 percre vannak kocsival - és a nulláson nincs dugó - , hozzájuk fogunk továbbra is járni a diagnosztikai vizsgálatokra.

A genetikai ultrahang időpontja 2014.10.02 16.00 :) akkor leszek 11+5 napos. Már múlt héten be kellett jelentkezni, ugyanis az 5D miatt nagy a túljelentkezés. Kombinált teszt lesz még mellette, amihez a vért - és ez tök érdekes - a Klinika a 8-10 hét között vesz le, mert elvileg ebben a korban nyújt releváns eredményt.
Így a kombinált vérvét ideje: jövő hét szerda, a 9+4 naposan.

Kombinált teszt: az anyai vérben, a terhességgel összefüggő plazmafehérjét (PAPP-A) és a human chorionicgo-nadotropin szabad ß-egységet (free ß-hCG) vizsgáljuk, amelyeket a placenta termel.
A vizsgálat biokémiai jelzők mellett az ultrahanggal mérhető tarkóredő-vastagság (NT) értékével egészül ki, ezek komplex, súlyozott értékelésével kerül a rendellenesség előfordulásának kockázata kidolgozásra.

5 megjegyzés:

  1. Na azért ez a könyvecske se semmi!
    Nekem már totál káosz van a fejemben ezekkel a vizsgálati időpontokkal. Olyan mintha nem egységes lenne?

    VálaszTörlés
  2. Ki ez a cuki bácsi Mátyásföldön, milyen intézményben? Csak mert itt lakunk a XVI. ker-ben, jó tudni :) Hipphopp itt van október!

    VálaszTörlés